De 5 meest voorkomende klachten bij paarden

Doordat paarden atletische dieren zijn, kunnen ze ook veel verschillende klachten krijgen. Voor eigenaren is het belangrijk dat ze hun dieren goed in de gaten houden en hen niet te lang met klachten laten doorlopen. Door tijdige herkenning kunnen veel klachten verholpen worden, voordat ze verergeren. In dit artikel belichten we de meest voorkomende klachten bij paarden.

#1. Rugpijn

Rugpijn is een van de meest voorkomende klachten bij paarden. Bijna elk bereden paard krijgt hier vroeger of later last van. Er kunnen uiteenlopende oorzaken aan ten grondslag liggen, zoals een verkeerde belasting of overbelasting. Ook kan het bijvoorbeeld zo zijn dat het paard kreupel is en scheef loopt om dit te compenseren. Bij een vermoeden van rugklachten bij een paard, is het aan te raden de spieren te controleren en te kijken of de pijn van een slecht zittend zadel komt. Dit kun je doen middels een techniek die we palperen noemen Zet hiervoor lichte druk op de rug van het paard, vlak achter het schouderblad en parallel met de wervelkolom. Aan de reactie van het paard op deze behandeling, kun je goed zien of er rugklachten zijn.

#2. Weigeren om zijdelings te buigen

Het kan voorkomen dat een paard weigert om zijdelings te buigen. Belangrijk is om dit absoluut niet te forceren! Een paard dwingen om deze beweging wel te maken terwijl er een blokkade is, kan schade en pijn veroorzaken in de mond door het bit.

Om te kijken of er sprake is van blokkade is en zo ja, waar deze zit, kan er gebruik worden gemaakt van de truc met een wortel. Probeer hiermee het paard zijn schouder aan te laten raken met zijn neus, zowel linksom als rechtsom. Gaat dit goed, dan kun je dit uitbreiden door te kijken hoever het paard richting zijn achterste knie kan. Als dit problemen oplevert, dan zit er een blokkade. Als het paard niet verder komt dan zijn schouder, kan dit wijzen op een probleem in het gebied van de hals naar de rug.

#3. Doorgezakte rug achter het zadel

Een ander veel voorkomend probleem is een blokkade aan de lendenen. Dit is goed te herkennen doordat de rug van het paard achter het zadel doorzakt wanneer je hier druk op uit oefent. Ook kan het zijn dat het paard trilt op zijn achterbenen, wat veroorzaakt kan worden door pijn aan het bekken.
Gewrichtspijn en bekkenproblemen kunnen hand in hand gaan. Het een kan tot het ander leiden, en andersom. Vaak zie je bij deze klachten dat het paard moeite krijgt met bepaalde bewegingen. Het gaat bijvoorbeeld schuin springen of heeft minder kracht bij het afzetten.

#4. Stijfheid

Als een paard stijf aanvoelt, is dit een teken van verzuring. Belangrijk hierbij is om rekening te houden met de spieren van het paard. Er moet extra tijd worden genomen om het paard te laten opwarmen. Ook moet er na de rit of training rustig worden afgebouwd. Lang uitstappen is raadzaam.

Ook belangrijk is om aandacht te besteden aan het voer. Voor paarden is het belangrijk dat ze elektrolyten binnen krijgen na hevig zweten. Deze elektrolyten zorgen er namelijk voor dat het paard zouten en mineralen goed op kan nemen. Ook vitamine E en magnesium zijn goed om op te letten. Deze zorgen er namelijk voor dat de spieren voldoende reserves kunnen opbouwen. Zonder die reserves zal een paard aanzienlijk sneller verzuren.

#5. Halsproblemen

Problemen aan de hals kunnen zich op verschillende manieren uiten. Hierbij kun je denken aan het kantelen van het hoofd, het wegduwen van de neus en verzet bij inbuigen, maar ook aan tandenknarsen of opvallend veel met de staart zwiepen. Ook bij een kreupel paard kan de oorzaak bij pijn in de hals liggen. Halsproblemen kunnen door een geoefend oog soms onder het zadel geconstateerd worden, maar het kan ook goed zijn dat een röntgenologisch of echografisch onderzoek noodzakelijk is om de oorzaak te achterhalen en de juiste behandeling te kunnen bieden.

Lees ook: Het effect van een neusriem op een paard

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.