Wanneer schakel je een osteopaat in?

Osteopathie kan een dier helpen pijn te verminderen en bewegelijkheid te herwinnen, na overbelasting en/of blessures.
Soms worden behandelingen ingezet na traumata, als glijpartijen, vallen, stoten of kneuzingen. Maar behandelingen kunnen ook helpen bij rijtechnische of zadel/tuig-problemen bij paarden of bijvoorbeeld overgewichtsproblematiek en conformatie-problemen bij de hond.

Aan paarden worden in de moderne sport steeds meer eisen gesteld, fokkerij maakt ze steeds bewegelijker en sensibeler. Om hen te helpen zo goed mogelijk te presteren en functioneren in de moderne wereld, is het zinvol ze regelmatig te laten checken en behandelen.

Sommige hondenrassen en werkhonden kunnen problemen ontwikkelen ten gevolge van hun werk of ras-eigenschappen.
Bijvoorbeeld behendigheidshonden kunnen zichzelf overbelasten bij het nemen van ingewikkelde hindernissen. Sommige rastypische eigenschappen zijn versterkt door fokkerij en kunnen het dier gevoelig maken voor specifieke problemen, denk hierbij bijvoorbeeld aan de herdershond, die steeds lager kwam te staan met zijn achterhand, wat de nodige biomechanische problemen op kan leveren.

Ook kan na het krijgen van een veulen of nestje kan het zinvol zijn een osteopatische behandeling in te zetten, om optimaal herstel te stimuleren.