Op 14 en 15 november 2018 werd het vijfde International Fascia Research Congress gehouden in Berlijn. Er werden verschillende lezingen en demonstraties gegeven op het gebied van zowel menselijk als dierlijk wetenschappelijk onderzoek. Een van de lezingen, getiteld “Het effect van neusriem positionering op de fasciale en neurale dynamiek van het hoofd” was geïnspireerd door een onderzoek dat iedereen die met paarden werkt eigenlijk zou moeten lezen.
Onderzoek naar het effect van de neusriem
Het onderzoek, dat geleid werd door de Finse fysiotherapeuten Tuulia Luomala en Mika Pihlman, bestudeerde de effecten van neusriemen op de gezichtszenuwen en fascia van het paardenhoofd en introduceerde nieuwe informatie over de effecten van druk en positionering van de neusriem. Tijdens het onderzoek werd er directe druk uitgeoefend op het kadaver van een paardhoofd. De onderzoekers gebruikten drie verschillende posities die het meest gebruikt worden: de lage neusriem, de hoge neusriem en de gecombineerde neusriem.
Interessante bevindingen
De druk die door de riemen werd toegebracht beperkte de beweging van bepaalde zenuwen en de elasticiteit van de omliggende fascia. Een lage variant bleek het meest beperkende effect te hebben en zelfs direct op de zenuwen drukken. Het onderzoek wees ook uit dat veel hoofdstellen druk op de kauwspieren en het gebied rond de oren uitoefenen, wat de fasciale en neurale dynamiek van het hoofd beïnvloed. Er dient daarom niet alleen gekeken te worden naar het soort neusriem en hoe strak deze zit, maar ook naar de frontriem. Het hele hoofdstel dient individueel naar het paard aangepast te worden, waarbij gezorgd moet worden dat de neus- en frontriem geen onnodige druk op het hoofd uitoefenen.
Meer weten over dit onderzoek?
Ben je benieuwd naar de bevindingen van het onderzoek, dan kun je het hier lezen. Het zal er ongetwijfeld voor zorgen dat het hoofdstel voortaan met wat meer aandacht wordt vastgemaakt!
Lees ook: Wat kan de staart van je paard onthullen over zijn rug?