Vuurwerkangst bij paarden voorkomen: 5 tips

vuurwerkangst bij paarden

Er is veel informatie te vinden over het minimaliseren en voorkomen van vuurwerkangst bij huisdieren als honden en katten. Maar hoe zit het eigenlijk met vuurwerkangst bij paarden? Wat kun je doen om te zorgen dat jouw paarden goed de jaarwisseling door komen?

Vuurwerkangst bij paarden: 5 tips

#1. Volg zoveel mogelijk je normale routine

Paarden hechten bijzonder sterk aan hun dagelijkse routine. Het is daarom raadzaam om die zoveel mogelijk aan te houden op (de dagen voorafgaand aan) oudejaarsdag. Doe gewoon wat je normaal ook zou doen en probeer je vooral niet anders te gedragen. Paarden zijn heel gevoelig en als jij zenuwachtig wordt, nemen zij dat over. Blijf kalm. Als het knallen vroeger begint dan je geanticipeerd had, doe dan of het de normaalste zaak van de wereld is.

#2. Laat je paard wennen aan vuurwerk

Elk paard dat geen vuurwerk gewend is zal angst vertonen. Het is nu misschien wat kort dag om voor de komende jaarwisseling nog een uitgebreide training te volgen. Maar als je elk jaar weer opkijkt tegen oud & nieuw omdat je paard zo gestrest raakt, is het zeker de moeite waard om volgend jaar te kijken naar de mogelijkheden om je paard aan vuurwerk gewend te laten raken. Als politiepaarden het kunnen, dan jouw viervoeter toch ook?

#3. Zorg voor afleiding…

Vuurwerkangst bij paarden voorkomen is niet altijd helemaal mogelijk, maar afleiding kan veel helpen. Zorg er ten eerste voor dat je paard voldoende voer heeft. Ga ’s avonds nog even langs de stal om te controleren of ze rond middernacht nog genoeg hooi hebben voor de afleiding. Een slowfeeder kan erg handig zijn in dit soort situaties. Ook een nieuw zoutblok kan helpen om je paard af te leiden.

#4. …maar introduceer geen dingen die ze nog niet kennen

Er is ook paardenspeelgoed verkrijgbaar om verveling op stal tegen te gaan. Dit soort speelgoed kan ook helpen om je paard af te leiden tijdens de jaarwisseling. Maar geef dit alleen als je paard eraan gewend is! Als je paard nog nooit speelgoed heeft gehad en jij gooit op oudejaarsdag ineens een enorme felgekleurde voetbal de stal in, dan doet dat meestal meer kwaad dan goed. Heb je op stal regelmatig de radio of je eigen muziek aan tijdens het poetsen en uitmesten? Dan is het een goed idee om met de jaarwisseling ook muziek aan te zetten. Maar doe dit niet als je paard er totaal niet aan gewend is; dan kan dit zijn stress alleen maar vergroten.

#5. Overweeg een (natuurlijk) kalmeringsmiddel

De meeste paarden zullen zonder grote problemen de jaarwisseling doorkomen. Maar er zullen ook paarden zijn die compleet in de stress schieten. Als dat laatste op jouw viervoeter van toepassing is kan het goed zijn om een kalmeringsmiddel te overwegen. Natuurlijke supplementen en middeltjes zoals Bachbloesem druppels of een rustgevende kruidenmix kunnen al een groot verschil maken. Ook magnesiumpoeder door het voer mengen kan helpen. Overleg wel altijd eerst met je dierenarts voordat je een onbekend middel geeft en let goed op dat de dosis in verhouding is met het gewicht van je paard.

Heb jij nog tips voor het voorkomen van vuurwerkangst bij paarden? Laat het ons weten in de reacties!

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.