5 tips voor een veilige kerst met je huisdieren

veilige kerst

De feestdagen komen er weer aan! Maar hoe zeer we ook uitkijken naar al die gezelligheid, het is wel belangrijk dat je de nodige voorzorgsmaatregelen neemt om de veiligheid van je honden en katten te waarborgen deze kerst. Lees onze tips voor een veilige kerst met je huisdieren!

Tips voor een veilige kerst met je huisdieren

#1. Maak de kerstboom huisdier-proof

De kerstboom is het epicentrum van risico’s tijdens de kerstdagen. Er zullen ongetwijfeld huisdieren zijn die de boom met rust laten, maar je kunt niet voorzichtig genoeg zijn. Veel nieuwsgierige honden en katten zullen die rare boom die ineens in hun territorium verschijnt willen onderzoeken. Nalatigheid kan resulteren in verwondingen, maagklachten, catastrofale dierenartsrekeningen of erger. Laat honden en katten niet zonder toezicht in dezelfde ruimte als de kerstboom als ze daarbij kunnen. Zet de boom indien mogelijk in een ruimte die je makkelijk kunt afsluiten als je weggaat. Veel huisdiereigenaren maken gebruik van een babyhekje of ren om hun viervoeters bij de boom vandaan te houden. Zorg dat de boom stevig en stabiel staat zodat hij niet zomaar om kan vallen.

#2. Let op het water van de kerstboom

Als je een echte boom in huis haalt, zorg er dan voor dat een eventueel waterreservoir niet toegankelijk is voor je huisdieren. Dit water kan namelijk giftig zijn! Sommige bomen worden ook behandeld met pesticiden en andere middeltjes die zeer gevaarlijk kunnen zijn als je huisdieren deze binnenkrijgen. Je kunt het waterreservoir of de pot bijvoorbeeld afdekken met kippengaas.

#3. Wees voorzichtig met kerstlichtjes

Al die lampjes en lichtsnoeren zijn natuurlijk hartstikke mooi, en dat vinden onze huisdieren ook! Maar ze zijn wel gevaarlijk. Er zijn verhalen over honden die hele snoeren met kerstlampjes naar binnen werken. Dit kan leiden tot elektrocutie, interne verwondingen of blokkades van het darmstelsel. Zorg dus dat zowel lampjes als losse kabels en draden buiten bereik van je dieren zijn.

#4. Kies je ornamenten verstandig

Kies voor plastic kerstballen in plaats van glazen kerstballen! Deze kunnen namelijk niet kapot vallen. Maar let ook op met slingers en andere versieringen. Al die mooie decoraties zien er voor je dieren uit als (smakelijk?) decoratief speelgoed.

#5. Blijf op je hoede voor giftige kerstplanten

Veel populaire kerstplanten, zoals maretak, kerstster en hulst, zijn giftig voor dieren. Sommige soorten zijn alleen schadelijk wanneer ze in grote hoeveelheden worden gegeten, maar bepaalde planten kunnen nierfalen veroorzaken, met dodelijke gevolgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.