Aike Kraaijenvanger, osteopaat voor paarden en honden, neemt ons mee in een stukje anatomie van het paard en legt uit wat de staart van jouw paard je allemaal kan vertellen over de rug van het dier.
Een paard heeft 7 halswervels (cervicale wervels). Deze beginnen aan de achterkant van de schedel, zeg maar achter de oren.
Even een leuk feitje: wist je dat alle zoogdieren 7 halswervels hebben hoe groot of klein het dier ook is? Dus een muis heeft er 7, maar een giraffe heeft ook maar 7 halswervels. Bijzonder hè…
Terug naar het paard. Een paard heeft 18 borstwervels (thoracale wervels) gevolgd door 6 lenden wervels (lumbale wervels). Daarna komen we bij het heiligbeen, het sacrum genaamd. Om vervolgens over de gaan naar de staartwervels (coccygeale wervels), daar heeft een paard er tussen de 15 en 20 van.
Langs de wervelkolom lopen aan beide kanten diverse spieren die aanhechten op het heiligbeen en het bekken. Op moment dat er een disbalans ontstaat in de spierspanning van de spieren langs de wervelkolom dan zal deze disbalans zich voortzetten naar het heiligbeen en de staart.
Dus stel je voor dat de spieren aan de linker kant van de wervelkolom te gespannen zijn en neigen wat te verkorten dan zal de trekkracht op het heiligbeen aan deze kant vergroten. Het heiligbeen wordt als het ware wat scheef getrokken. Uiteindelijk zal de staart, doordat deze het heiligbeen volgt, ook scheef gaan staan.
Dus houdt altijd in de gaten hoe je paard de staart draagt. Een plotselinge verandering is vaak een vroeg teken van problemen, die doorgaans door een osteopaat prima opgelost kunnen worden mits er geen sprake is geweest van een ernstig trauma waarbij mogelijk banden etc. beschadigd zijn geraakt.
Door Aike Kraaienvanger, Osteopaat voor paarden en honden (ICREO)
Lees ook: Wanneer schakel je een osteopaat in?