Hoe hou je je paard koel bij heet weer?

paard koel

De meningen over de beste manier om je paard koel te houden lopen nogal uiteen. Maar het is wel belangrijk, zeker bij de extreem hoge temperaturen die we nu ervaren. Hoe kun je je paard nu het beste koelen?

Je paard koelen bij heet weer

Bij paarden is er sprake van een verhoogde lichaamstemperatuur als deze in rust boven de 38 graden uitkomt. Bij inspanning produceren de spieren warmte, waardoor ook de lichaamstemperatuur stijgt. Het is belangrijk om te voorkomen dat deze boven de 41 graden komt; dan kunnen namelijk de weefsels beschadigen. Gelukkig beschikken paarden zelf al over diverse mechanismen om zichzelf te koelen. Dit gebeurt bijvoorbeeld via de luchtwegen en via zweten. Bij zeer hoge omgevingstemperaturen is zweten echter niet effectief genoeg. De lichaamstemperatuur kan dan behoorlijk snel stijgen. Koelen is dan extra belangrijk. Bepaalde rassen, zoals IJslanders en Friezen, zijn extra gevoelig voor hoge temperaturen.

Wat is de beste manier om je paard koel te houden?

Ten eerste is het belangrijk dat je paard altijd voldoende schaduw en vers drinkwater heeft. Je kunt je paard ook afspuiten. Veel mensen zijn in de veronderstelling dat koud water slecht is om te koelen, omdat het de bloedvaten vernauwd. Je kunt echter best met koud water koelen, zolang je tegelijkertijd maar zorgt dat de bloedcirculatie goed blijft. Dat betekent dat je het dier in beweging moet houden. Wil je koelen met koud water, doe dat dan vlak nadat er goed is uitgestapt. Op die manier zal de ergste warmte er al vanaf zijn. Voor koelen wanneer je paard ‘in rust’ is kun je lauw water gebruiken. Normaal gesproken wrijf je je paard droog na het afspuiten, of gebruik je een zweetmes. Maar wil je je paard koel houden met extreme temperaturen, laat hem dan gewoon nat en zet hem daarna in de schaduw.

  

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.