Mark Smith, die voorstander is van bitloos rijden, werd recentelijk gediskwalificeerd tijdens een wedstrijd in Chepstow. De reden: zijn paard droeg het hoofdstel niet op de conventionele manier. Hij had het bit niet in de mond van het dier gedaan, maar achter de kin vastgemaakt.
Foto: Mark Smith
Gediskwalificeerd vanwege hoofdstel
Regel 7.19.3.4 stelt dat “een hoofdstel met bit verplicht is en gebruikt dient te worden op de algemeen aanvaarde manier… De bocht van de teugels moet boven de paardennek vallen, met de teugels bevestigd aan het bit en de teugels moeten op de conventionele manier worden vastgehouden.”
Volgens Smith staat er echter nergens in de wedstrijdregels vermeld dat het bit in de mond van het paard moet zitten. “Ik gebruik het hoofdstel en het bit om signalen naar het paard te sturen,” zei hij tegen Horse & Hound. “Ik maak ook gebruik van mijn lichaam en benen. Ik denk dat alle andere ruiters dat doen, en dat bevestigd mijn aanname dat dit de algemeen aanvaarde manier is. Mijn paard draagt het misschien niet op de gebruikelijke manier, maar dat is niet de regel.”
“Niet algemeen aanvaard”
Paul Graham, sportfunctionaris van British Eventing (BE), zei dat Smith gediskwalificeerd werd omdat het bit “niet op de algemeen aanvaarde manier” werd gebruikt. “Het is algemeen bekend dat zowel BE als British Dressage niet toestaan om dressuurproeven met een bitloos hoofdstel te rijden,” zei hij. “In Marks geval werd het bit, hoewel het aan het hoofdstel bevestigd was, niet op de gebruikelijke manier gebruikt, oftewel in de mond van het paard.”
Smith gaat in beroep. Het is overigens niet de eerste keer dat hij overhoop ligt met BE betreffende de regelgeving in de dressuur. “Het punt dat ik probeer te maken is dat het welzijn van het paard altijd op de eerste plaats moet komen,” zei hij. Smith voegde toe dat hij niet begrijpt waarom bitloze hoofdstellen niet toegestaan zijn in dressuur, terwijl ze wel in andere takken van de paardensport worden gedoogd.
“Het gebruik van bitloze hoofdstellen in de dressuur is recentelijk nog overwogen door het BE sportcomité,” zei Graham, “en men was het erover eens dat er geen veranderingen van deze regel nodig zijn.”
Lees ook: De 5 meest voorkomende klachten bij paarden