Dry needling bij paarden

dry needling bij paarden

Fysiotherapie, osteopathie en chiropractie voor paarden worden steeds populairder. Een andere behandelmethode die steeds vaker wordt toegepast is dry needling. Maar hoe gaat dry needling bij paarden eigenlijk in zijn werk? Bij welke problemen kan het worden toegepast? En waar moet je rekening mee houden?

Dry needling bij paarden, hoe werkt dat?

Dry needling is een behandelmethode waarbij de behandelaar het paardenlichaam met de handen naloopt om te voelen waar gespannen spieren zitten. Vervolgens worden zogeheten triggerpoints (plaatselijke verhardingen van het spierweefsel) aangeprikt met een dunne naald. De aangespannen spier reageert hierop door zich kort samen te trekken, waarna hij zich vrijwel meteen ontspant. Dat betekent dat resultaten van behandelingen grotendeels direct zichtbaar zijn. Doordat alle spierweefsels met elkaar in verbinding staan, kan men middels het aanprikken van één triggerpoint een relatief groot gebied laten ontspannen. Dit wordt ook wel referred releasegenoemd. Bovendien kunnen door lange naalden te gebruiken ook verhardingen in dieper liggende spieren worden bereikt.

Wanneer kan dry needling helpen?

Dry needling kan helpen bij een breed scala aan problemen. Hierbij kun je denken aan:

  • Plaatselijke stijfheid (bijvoorbeeld in de nek/hals)
  • Volledige stijfheid
  • Overgevoeligheid (te merken bij het aansingelen of poetsen)
  • Minder ruime gangen
  • Problemen met aanspringen in galop

Verder wordt dry needling ook geregeld preventief ingezet, bijvoorbeeld ter voorkoming van blessures. Triggerpoints kunnen al in een vroeg stadium voelbaar zijn, zelfs als het paard er nog geen last van lijkt te hebben.

Waar moet je rekening mee houden als je je paard met dry needling wil laten behandelen?

Hoewel de meeste paarden er na een behandeling bijzonder ontspannen bij staan, kunnen ze soms wat stijfheid ervaren. Meestal wordt geadviseerd om de eerste drie dagen na een behandeling niet intensief te rijden. Lichte beweging is echter wel belangrijk om verzuring te voorkomen, dus longeren of een flink eind wandelen is raadzaam.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.